2021-05-28 07:46:37• hírek • Szatmár.ro

Máramarosban kirándultak

A szatmárnémeti Jiului sétányon működő nappali idősközpontba járó szépkorúak meglátogatták a barcánfalvi kolostort és a szaploncai Vidám temetőt.

Felejthetetlen élményben volt része a szatmárnémeti idősklub tagjainak, akik részt vettek a központ által szervezett kiránduláson. A tavaly létrehozott intézmény a Szépkorúan is aktívan projektnek köszönhetően jött létre, melynek gyakorlatba ültetője a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel együttműködésben. A változatos napi foglalkozások mellett az intézmény különböző eseményekkel is igyekszik aktívan tartani a szatmárnémeti időseket. Ezen a héten kirándulást szervezett számukra, melynek keretében a szomszédos Máramaros megye két nevezetes turisztikai látványosságát tekintették meg. 

A kirándulásra a központ néhány munkatársa is elkísérte az időseket, velük tartott továbbá Satmari Emil ortodox pap is, aki útmutatást, lelki támaszt nyújtott mindazoknak, akiknek erre szüksége volt és olyan érdekességekre hívta fel a figyelmet, amelyeket egyszerű turistaként talán nem vettek volna észre a résztvevők. 



A kirándulás első állomása a barcánfalvi kolostor volt. Az idősek sorra járták be a lenyűgöző épületegyüttes minden egyes részét: kezdve a Máramaros történetét és kultúráját bemutató múzeummal, folytatva a templommal, a nyári szentéllyel, a kápolnával, a mesterek és a művészetek házával. Közben meg-megpihentek a fák hűs árnyékában és az épületek előtt elhelyezett padokon. A szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy minden egyes résztvevő a maga tempójában, érdeklődési körének megfelelően, szabadon fedezhesse fel a terepet. Jó alkalom volt ez a gondolatok rendezésére, az elmélkedésre, az imádságra. 

A barcánfalvi kolostor után a világörökség részét képező szaploncai Vidám temetőt látogatták meg a kirándulók. Az idősek érdeklődéssel sétálgattak fejfától fejfáig, a tréfás feliratokat olvasgatva. A lágyan simogató, délutáni nap sugaraiban az élet is könnyebbnek, szebbnek, vidámabbnak tűnt. 

A kirándulók késő délután értek haza, élményekkel, gondolatokkal gazdagodva. Az idősklub tagjai alig várják a projekt keretében megszervezendő következő kirándulást, amelynek kapcsán a szervezők annyit elárultak, hogy hasonlóan érdekes és tartalmas lesz.





 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: